• Twitter
  • Facebook
  • Flickr
  • Rss
  • Google

Recent Posts

Obiectivul nr. 1, Str. Moților, nr. 2

În această casă s-a pus la cale trădarea și prinderea lui Horea și Cloșca în decembrie 1784. Tot aici, în subsolul acestei case au fost ținuți Horea și Closca în noaptea de anul nou 1784/1785, de unde au fost escortați spre Alba Iulia.

Gheorghe Giurgiu Crișan (1733 – 1785), fost conducător al răscoalei din 1785, a învățat la școala românească din Abrud. Prins prin trădare în 30 ianuarie 1785 la hotarul dintre Mogos și Ponor fiind închis și interogat în aceeași zi. După moarte o parte a corpului său a fost pusă pe roată în piața Abrudului.

Obiectivul nr. 2, str. Crișan, nr.2

Școala confesională greco–catolică românească

Școala a fost înființată în 1782, ca școală organizată etatist pentru copiii greco-catolici din Abrud și Abrud Sat. Localul școlii cât și biserica greco-catolică sunt situate în fosta comună politică Abrud Sat.

Neobositul învățător Remus Oniciu descoperea în arhiva bisericii documente privitoare la viața școlii aparținătoare de această comună bisericească. A fost identificată situația școlară intitulată “Clasificarea învățăceilor români începători la sfârșitul semestrului II al anului 1850-1851” purtând data de mai 1851 și semnată de învățătorul Ioanne Badila. A fost găsit și “protocolul școlii române unite Abrudu” din anii 1854-1855 până la 1870-1871.

Obiectivul nr. 3, str. Mărășești, nr. 3

În această casă a fost sediul revoluției de la 1848 – 1849. Aici s-a întâlnit Nicolae Bălcescu cu Avram Iancu și a scris Ion Maiorescu “Rapoartele.”

Avram Iancu fiind omul faptelor, a vorbelor puține dar cu miez și mai puțin al înscrisurilor, I. Maiorescu s-a plâns că în redactarea “Rapoartelor” a dispus de puține informații scrise. Așa succint cum este, însă, documentul trebuie să reintre în marele circuit al turismului cultural – istoric.

Obiectivul nr. 4, str. Mărășești, nr. 5

Aici a fost casa tribunului Ioan Șuluțiu, făuritorul artileriei moților, azil al lui Al. Golescu și Barbu Iscovescu.

În acest loc la 10 mai 1849 a căzut victima bunei sale credințe Ioan Dragoș venit în Abrud spre a mijloci împăcarea cu Avram Iancu și Ludovic Kossuth.

Pagina 1 din 7