Abrud, August 2024
COMUNICAT LANSARE PROIECT
UAT Orasul Abrud, judetul Alba are onoarea de a anunța începerea proiectului „DEZVOLTAREA INTEGRATĂ A ORAȘULUI ABRUD PRIN REALIZAREA UNUI CENTRU RECREATIV ÎN CLĂDIREA FOSTEI BISERICI UNITARIENE ȘI REABILITAREA INFRASTRUCTURII URBANE AFERENTE DIN PIAȚA EROILOR, PIAȚA CUZA VODĂ ȘI STRADA ION BUTEANU” – etapa 2, cod SMIS 325855
UAT Orasul Abrud, judetul Alba, în calitate de Beneficiar al finanțării, va implementa pe o durată de 36 luni, în perioada 30.07.2024-30.07.2027, proiectul „DEZVOLTAREA INTEGRATĂ A ORAȘULUI ABRUD PRIN REALIZAREA UNUI CENTRU RECREATIV ÎN CLĂDIREA FOSTEI BISERICI UNITARIENE ȘI REABILITAREA INFRASTRUCTURII URBANE AFERENTE DIN PIAȚA EROILOR, PIAȚA CUZA VODĂ ȘI STRADA ION BUTEANU” – etapa 2, cod SMIS 325855, în baza Contractului de Finanțare nr. 81/30.07.2024, încheiat cu AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA CENTRU, Programul: „REGIUNEA CENTRU” 2021-2027, Prioritatea: 8 – O REGIUNE ATRACTIVĂ, Obiectul specific: RSO5.1_PROMOVAREA DEZVOLTĂRII INTEGRATE ȘI INCLUZIVE IN DOMENIUL SOCIAL, ECONOMIC ȘI AL MEDIULUI, PRECUM ȘI AL CULTURII, A PATRIMONIULUI NATURAL, A TURISMULUI DURABIL ȘI A SECURITĂȚII ÎN ZONELE URBANE. Acțiunea: 8.2 DEZVOLTARE URBANĂ INTEGRATĂ PRIN REGENERAREA SPAȚIILOR PUBLICE, PUNEREA ÎN VALOARE A PATRIMONIULUI, INFRASTRUCTURII CULTURALE ȘI A POTENȚIALULUI TURISTIC DIN ORAȘELE REGIUNII CENTRU – APEL PROIECTE ETAPIZATE.
Obiectivul general al proiectului „DEZVOLTAREA INTEGRATA A ORASULUI ABRUD PRIN REALIZAREA UNUI CENTRU RECREATIV IN CLADIREA FOSTEI BISERICI UNITARIENE SI REABILITAREA INFRASTRUCTURII URBANE AFERENTE DIN PIATA EROILOR, PIATA CUZA VODA SI STR. ION BUTEANU” il constituie îmbunatatirea serviciilor culturale si recreative, precum si îmbunatatirea spatiilor publice urbane cu implicatii asupra îmbunatatirii calitatii vietii populatiei din Abrud si asupra cresterii atractivitatii turistice a Orasului Abrud. Proiectul propus este parte a Strategiei de Dezvoltare Durabila a orasului Abrud ,realizeaza în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacitatii de planificare strategica la nivelul autoritatilor administratiei publice locale ale oraselor din România”, SMIS 27520, proiect realizat în parteneriat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice cu Asociatia Oraselor din România si Asociatia Secretarilor Oraselor din România fiind co-finanþat din Fondul Social European.“Strategia de dezvoltare durabila a orasului Abrud 2015 – 2020” in evidenta rolul vital al infrastructurilor in dezvoltarea unei regiuni. Strategia orasului se construieste pe mobilizarea potentialului local de dezvoltare pentru rezolvarea problemelor si atingerea obiectivelor comune de dezvoltare ale comunitatii, pe oportunitatile de cooperare cu unitatile administrative din subzona strategica, precum si la nivelul judeþului Alba. Din motivele aratate mai sus, intrucat prin O.S. 13.1 se urmareste, concomitent, îmbunatatirea serviciilor sociale si/sau educationale si/sau culturale si/sau recreative, precum si îmbunatatirea spatiilor publice urbane din orasele/municipiile de mici dimensiuni, cu implicatii asupra îmbunatatirii calitatii vietii populatiei, în general, apreciem ca prin prezentul proiect se ating o foarte buna parte din directiile urmarite prin O.S. 13.1 . Scopul proiectului il constituie imbunatatirea calitatii vietii populatiei din orasul Abrud.
Obiectivele specifice ale proiectului:
- Îmbunataþirea infrastructurii rutiere si cresterea accesibilitaþii.
- Modernizarea si extinderea infrastructurii tehnico-edilitare.
- Dezvoltarea infrastructurii turistice.
- Valorificarea potentialului natural si cultural local.
- Promovarea zonei Abrud în scop turistic.
- Sprijinirea si diversificarea activitatilor culturale locale.
- Conservarea, protejarea si restaurarea patrimoniului cultural local.
- Înfrumusetarea aspectului urban.
- Îmbunatatirea conditiilor de mediu.
- Cresterea eficientei serviciilor publice.
- Modernizarea infrastructurii.
DESCRIERE INVESTITIE:
Se va realiza un centru recrativ în interiorul ruinei fostei Biserici Unitariene amplasata în Piaţa Cuza Voda şi reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piaţa Eroilor, Piaţa Cuza Voda şi Strada Ion Buteanu.
Proiectul cuprinde lucrări la clădirea fostei Biserici Unitariene – COMPONENTA A. Sunt necesare lucrări de consolidare, conservare, restaurare, dotare şi valorificare a ansamblului fostei biserici- zona navei şi turnul estic .
In completarea acestui obiectiv, proiectul propune reabilitarea infrastructurii urbane din Piaţa Eroilor, Piaţa Cuza Voda şi strada Ion Buteanu – COMPONENTA B, prin amenajari specifice (sistematizare verticala, refacerea infrastructurii edilitare, reabilitarea componentelor valoroase, interventii de peisagistica , dotare şi mobilare cu mobilier urban de calitate, accesibilizare pentru persoane cu deficiente), care sa reintregeasca imaginea centrului istoric şi sa ofere locuitorilor oraşului Abrud spatii publice de calitate care sa pună în valoare totodata valorile materiale şi patrimoniu.
Propunerile privind lucrările specifice de conservare şi restaurare se vor realiza tinand cont de legislaţia şi convenţiile naţionale şi internaţionale, în limita bunelor practici din domeniul restaurarii şi conservării, în vedere păstrării concepţiei, substanţei originale şi a estetici iniţiale, prin intervenţii reversibile, pentru a nu afecta caracterul şi valoare clădirilor şi spatiilor valoroase existente.
Componenta A:
„A. REALIZAREA UNUI CENTRU RECREATIV IN CLADIREA FOSTEI BISERICI UNITARIENE “
Componenta B:
“B. REABILITAREA INFRASTRUCTURII URBANE AFERENTE DIN PIAŢA EROILOR, PIAŢA CUZA VODA SI STR. ION BUTEANU
Componenta A:
- consolidarea, restaurarea şi reîntregirea volumului ruinelor bisericii prin aducerea la nivel la partea superioara a zidurilor navei ;
- realizarea unui planseu mixt pe structura metalica şi suprabetonare deasupra spaţiului central;
- realizarea unui nivel parţial îngropat retras cu cca 2.25m în zona centrala a navei; cota de calcare peste noul nivel va fi la cca 45 cm mai sus fata de cota de calcare existenta la ora actuala în clădire. Structura noului nivel va fi integral din beton armat.
- lucrări de consolidare şi reabilitare în zonele afectate, precum şi lucrări de restaurare a elementelor de piatra;
- poziţionarea unei structuri metalice în interiorul turnului estic- plansee din metal care sa delimiteze turnul pe 3 nivele;
- refacerea scării din turnul estic pe structura metalica tratata cu vopsea termospumanta;
- instalaţii electrice interioare, instalaţii de încălzire, de ventilare şi instalaţii santiare si de canalizare, branşamente la utilitati;
- se va realiza urmatoarele compartimentarii: Sala multifunctionala; Spatiu expozitional; Sala consiliere; Sala socializare si belvedere.
Prin amenajarea unui centru recreativ contemporan va transforma zona într-un nucleu atractiv pentru locuitori, reducând astfel nivelul ridicat de utilizare a autoturismelor persoanale în oras.
Componenta B:
- Se va realiza reabilitarea integrala a infrastructurii urbane aferente din Piaţa Eroilor, Piaţa Cuza Voda si str. Ion Buteanu cu îmbrăcăminte din piatra naturala. Acesta presupune restructurarea totala a zonei, creşterea semnificativa a spatiilor pietonale de calitate în raport cu spatiile destinate circulaţiei auto şi parcarilor, înlocuirea imbracamîntilor neadecvate asfaltice sau din dale prefabricate cu imbracaminti de calitate din piatra naturala şi creşterea calitatii vieţii locuitorilor oraşului Abrud.
- Se va reorganiza spatiului verde existent în Piata Eroilor prin regandirea într-o maniera mai putin rigida a relatiei dintre circulatiile pietonale, spatiile verzi si obiectele cu valoare deosebita amplasate în interiorul acestora; se va elimina vegetatia existenta si fara valoare dendrologica care obtureaza vizual obiectivele arhitecturale valoroase din zona, cât si a vegetatie de tip gard viu care împiedica circulatia libera a pietonilor în piata;
- Se va planta în locul arborilor existenti, 20 bucati arbori maturi, în grupuri si aliniamente vegetale;
- In Piaþa Cuza Voda si str. Ion Buteanu – lucrarile vizeaza restructurarea integrala a amplasamentului;
- se va reabilita sistemului de iluminat public si arhitectural;
- se va reabilita infrastructura pentru cabluri;
- se va efectua canalizare pluviala noua;
- se va monta mobilier urban cu design contemporan si caracteristici antivandalism;
- se va accesibiliza spatiul pentru persoanele cu deficiente.
Prin amenajarea unui centru recreativ contemporan va transforma zona într-un nucleu atractiv pentru locuitori, reducând astfel nivelul ridicat de utilizare a autoturismelor persoanale în oras.
Prin proiect se propune achizitia urmatoarelor echipamente:
COMPONENTA A
- Mobilier garderoba tip tejghea, cu spatiu de depozitare la baza cu rafturi sub blat;
- Set Cuier rotile-4 buc, umerase 96 buc;
- Aspirator;
- Pachet 2 carucioare de curatenie profesional + 2 mopuri rotative cu galeata;
- Set mobilier -1 canapea 3 locuri, 2 fotolii, 1 masuta cafea;
- Set cos de gunoi pt interior colectare selectiva patru fractii;
- Set masa toaleta cu oglinda si scaun;
- Set 3 dulapuri de vestiar cu 9 usi, cu maner si inchidere cu yale si chei;
- Set 2 dulapuri de depozitare din lemn, MDF vopsit, cu rafturi cu acces liber, dim. 0.6 x 0.4 x 2.4 m;
- Pachet 2 dispensere prosoape de hartie din inox, 3 dozatoare spuma, 3 dispensere de
hartie igienica, 3 perii wc, 2 cosuri de gunoi cu pedala, 3cosuri gunoi 3 l,2 bare persoane cu disabilitati;
- Touchscreen;
- Set cos de gunoi pt interior colectare selectiva patru fractii;
- Set mobilier birou recepție + scaun birou;
- Pachet laptop/ desktop, inclusiv software si elaborarea materialelor digitale specifice de prezentare si imprimanta multifunctionala+ telefon cu fax+casa de marcat;
- Sistem Audio 2 buc. Boxe full range – 3 ways full range loudspeaker system, 2 by 12″ woofers, 1 by 10″ mid, 1 by 3″;
- Pachet 1 boxa traducator si set 64 casti audio pentru traducere;
- Modul scaun cu 3 locuri;
- Panou expo;
- Set cos de gunoi pt interior colectare selectiva patru fractii;
- Set Laptop, inclusiv software si elaborarea materialelor digitale specifice de prezentare – 1 buc; Aparat cu sistem audio persoane cu deficiente de vedere inclusiv software si materiale digitale specifice de prezentare – 2buc;
- Sistem de actionare mecanica-automatizata cortina mare, inaltime max 10m, suprapunere la mijloc 0.6m, onduire 100%;
- Element de sustinere aparate de iluminat, cu pat de cablu colector, cu locas de prize cablat, lungime max 10m;
- Videoproiector LX601i (White) 3LCD, XGA, Pro, 6000lm, with 1.5-3.0:1 Lens, Lens Long Zoom 2.8-4.9:1 and lamp;
- Ecran proiectie/retro proiectie 6m x 6m;
- Set FLIPCHART cu doua brate laterale – 2 buc si roll-up – 2 buc;
- Set platforma modulara 2x1m, include toate accesoriile interconectare module, se poate folosi atat intern cat si extern;
- Set picioare telescopice ajustabile de la 90cm la 160cm pentru platforma modular pt. 6 platforme;
- Sistem iluminat scena 4 buc Proiector profil 25°-50° 750W cu lampa 750W inlc. cablu de siguranta si cleme de prindere, 6 buc.
- Set masa cu 4 scaune;
- Panou expo;
- Set cos de gunoi pt interior colectare selectiva patru fractii;
- Set mobilier 1 canapea 3 locuri, 2 fotolii, 1 masuta cafea;
- Set cos de gunoi pt interior colectare selectiva patru fractii;
- Panou expo;
- Set fotoliu de exterior-2 buc si masa de exterior-1 buc;
- Set cos de gunoi pt exterior colectare selectiva patru fractii;
- Pachet accesibilizare pentru persoane cu disabilitati compus din 30 indicatoare in limbaj braille;
- Marcaje tactile pentru orientare (STOP) pentru persoane cu deficiente de vedere-4buc
- Dispozitiv mobil pentru transport persoane in carucior pe scari;
- Stingator portativ cu pulbere tip P6;
- Firma luminoasa litere volumetrice-20litere, h=15 cm;
- Centrala de ventilare cu recuperare de caldura, montaj exterior; debit aer introdus=5500 mc/h, debit aer evacuat=4700 mc/h, disponibil de presiune pe ambele ventilatoare cate 300 Pa, baterie in detenta directa, temperatura de refulare iarna/vara: 35 / 18 grade C, temperatura interioara iarna / vara: 20 / 27 grade C;
- Unitate de condensare pentru bateria centralei de ventilare;
- Destratificator de aer cald, 22000 mc/h, suprafata acoperita: 83 mp cu termostat de camera, intrerupator de izolare electrica, reglaj in 5 trepte 230V-6.0A;
- Aer conditionat tip multisplit cu 3 unitati interioare de 9000 BTU/h, fiecare;
- Ventilator evacuare aer viciat 100 mc/h, 150 Pa;
- Ventilator evacuare aer viciat 200 mc/h, 150 Pa;
- Boiler electric 50 litri;
- Centrala de incendiu, 2 linii de control liber programabile, port pt monitorizare; certificat CE, EN 54-2;
- Dispozitiv de protectie impotriva trasnetului tip PDA;
- Centrala Efractie, in cutie de plastic, 8 zone, 8 iesiri, pana la 6 tastaturi LED, jurnal de evenimente, 250 de inregistrari, spatiu pt acumulator 12V/7Ah, temperatura de functionare -10, +50 grade Celsius, contine tastatura, detectori PIR, sirena interioara, sirena exterioara, modul expandor.
- Sistem supraveghere video NVR-36 canale max 5 Mpx, real time recording-36 canale@1280×720,25 canale@Full HD; 2 IESIRI VIDEO hdmi, vga; 2 placi de retea 10/100/1000 Mbit; Viteza redare 30 fps@1280×960, filtrare IP/MAC, protectie parola, camere video exterior IP 4 Megapixel, lentila F-2.8-12 mm, camera video interior IP 1.3 m megapixel, lentila fixa 4.2 mm
- Ministatie de pompare ape uzate menajere, formata din camin de pompare, pompe (una activa si una de rezerva), tablou de automatizare.
- Grup de pompare pentru hidranti exteriori 10 l/s
- Grup electrogen.
COMPONENTA B
Piata Eroilor
- Info point. Structura si cadru din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere;
- Sistem de informare iluminata, cu structura din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere, sticla securizata, expunere fata-verso, iluminare LED;
- Cosuri de gunoi,structura din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere, scrumiera dininox, cu capac;
- Set 5 seturi cos de gunoi cu 4 fractii, structura din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere, cadru integrat pentru saci din plastic, scrumiera din inox, cu capac.
- Bolard fix. Structura din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere;
- Banci dreptunghiulare cu sezut din lemn. 1820X500X450 mm;
- Banci dreptunghiulare din placi masive de lemn, cu picioare din otel. 3000X530X430 mm;
- 4 seturi de 4 banci circulare, structura din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere, lamele din lemn tropical tratat cu ulei;
- Fântână – Cismea;
- Gratar circular pentru copaci. Structura din otel. Diametru mare=1600 mm, diametru mic=540 mm;
- Structura din otel acoperita cu lamele din lemn. 1) 210 l.700X700 mm. 2) 716 l. 1000×1000 mm;
- Suport biciclete pentru 10 biciclete;
- Macheta tridimensionala ansamblu;
- Set Panouri info montat in pardoseala , cu plan inclinat, h max 90 cm, inclusiv limbaj braille-zona pentru nevazatori-4 buc;
- Set 4 Bolarzi retractabili;
- Set Info point pentru exterior, in trei limbi, cu culoare de contrast, inclusiv soft si elaborare materiale specifice-2 bucati.
Strada Ion Buteanu
- Cosuri de gunoi,structura din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere, scrumiera din inox, cu capac;
- Set cos de gunoi cu 4 fractii, structura din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere, cadru integrat pentru saci din plastic, scrumiera din inox, cu capac;
- Banci dreptunghiulare cu sezut din lemn. 1820X500X450 mm;
- Gratar circular pentru copaci. Structura din otel. Diametru mare=1600 mm, diametru mic=540 mm;
- Structura din otel acoperita cu lamele din lemn. 1) 210 l.700X700 mm. 2) 716 l. 1000×1000 mm;
- Bolard fix. Structura din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere.
Piata Cuza Voda
- Info point. Structura si cadru din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere;
- Cosuri de gunoi,structura din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere, scrumiera dininox, cu capac;
- Set cos de gunoi cu 4 fractii, structura din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere, cadru integrat pentru saci din plastic, scrumiera;
- Banci dreptunghiulare cu sezut din lemn. 1820X500X450 mm;
- 1 set de 4 banci circulare, structura din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere, lamele din lemn tropical tratat cu ulei.
- Gratar circular pentru copaci. Structura din otel. Diametru mare=1600 mm, diametru mic=540 mm;
- Structura din otel acoperita cu lamele din lemn. 1) 210 l.700X700 mm. 2) 716 l. 1000×1000 mm.
- Bolard fix. Structura din otel galvanizat si vopsita cu vopsea pulbere.
Rezultatele așteptate în functie de investiþiile realizate în cadrul proiectului :
Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în zonele urbane
Valoarea totală a proiectului este de 11.044.530,81 lei (unsprezecemilioanepatruzecisipatrumiicincisutetreizecileisioptzecisiunubani), după cum urmează:
Valoarea totala eligibila a proiectului, incl. TVA eligibil | Valoare eligibila nerambursabila din partea fondurilor (FEDR/FSE+FC/FTJ) | Valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national | Valoare cofinantare eligibila beneficiar | Valoare totala neeligibila a proiectului incl. TVA neeligibil | Valoare totala a proiectului | |||
(lei) | (lei) | (%) | (lei) | (%) | (lei) | (%) | (lei) | (lei) |
10.629.860,13 | 9.035.381,11 | 85,00 | 1.381.881,78 | 13,00 | 212.597,24 | 2,00 | 414.670,68 | 11.044.530,81 |
AM acordă o finanțare nerambursabilă în sumă maximă de 10.417.262,89 lei (zecemilioanepatrusutesaptesprezecemiidouasutesaizecisidoileisioptzecisinouabani), echivalentă cu 98,00 % din valoarea totală eligibilă aprobată.
Data începere proiect: 30.07.2024.
Data finalizare proiect: 30.07.2027
Manager de proiect: Plesa Virginia Ana; informații suplimentare se pot obține la adresele de e-mail:plesagica@yahoo.com, primariaabrud@yahoo.com. Date de contact ale Beneficiarului: Orasul Abrud, Piata Eroilor, nr. 1, Abrud, Judetul Alba, cod postal 515100, www.primariaabrud.ro; Tel. 0258780519, fax. 0258780265, telefon manager 0744478499.